Waarschuwing voor slechte kinderzitjes

De ANWB en de Europese zusterclubs waarschuwen voor twee kinderzitjes die tijdens een test ernstige gebreken vertonen met hoog risico op ernstig letsel. De Recaro Optia komt los van het basisframe tijdens de frontale botsing en vliegt door de auto. Bij de Jané Grand One breekt er een Isofix bevestigingspunt af waardoor het zitje niet goed op zijn plaats blijft.

De zitjes zijn voor een tweede maal getest en dat gaf hetzelfde slechte resultaat. De ANWB waarschuwt consumenten en adviseert deze zitjes niet aan te schaffen. Het advies is bovendien met een al gekocht zitje terug naar de verkoper te gaan.

De fabrikanten zijn op de hoogte gebracht. De fabrikant van de Jané heeft direct de uitlevering van de zitjes gestaakt.

Kinderzitjes niet aanschaffen

Beide tests zijn opnieuw uitgevoerd met hetzelfde resultaat. De ANWB waarschuwt consumenten en adviseert deze zitjes niet aan te schaffen. Wie al een dergelijk zitje gekocht heeft adviseren we terug naar de verkoper te gaan.

Leestip:  Naakte waarheid Spekberg: Wij zijn geen nudistencamping

De fabrikanten zijn op de hoogte gebracht. Beide konden nog geen verklaring geven en zijn onderzoek gestart naar de oorzaken. Jané is gestopt met de uitlevering van de zitjes aan verkopers.

Test autostoeltjes

De ANWB test ieder jaar in samenwerking met de Europese zusterclubs autostoeltjes. De uitvoering van de huidige tests betreft een serie nieuwe autostoeltjes waarvan publicatie in het najaar van 2017 is voorzien. Vanwege de slechte resultaten komen we nu al met een waarschuwing voor deze twee zitjes.

Ook vorig jaar tijdens een test vloog een kinder-dummy met het autostoeltje Optia van Recaro tijdens de frontale botsing naar voren. De fabrikant heeft toen direct gereageerd en wisselde de betreffende Isofix basis Recaro Fix om. Maar nu blijkt het scenario zich te herhalen met de opvolger, de Recaro SmartClick basis.

Leestip:  61 procent automobilisten onvoldoende kennis voorrangsregels

De ANWB test ieder jaar in samenwerking met de Europese zusterclubs kinderzitjes, die in het najaar worden gepubliceerd. Toen deze slechte resultaten aan het licht kwamen, is besloten de bevindingen van deze test te publiceren.

Bron voor meer informatie ANWB

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in