Veilig internet op de camping

Op veel campings zul je de mogelijkheid hebben om het wifi netwerk van de camping te gebruiken. Dit is hartstikke handig om bijvoorbeeld contact met het thuisfront te onderhouden, te internetbankieren, het nieuws te lezen, je mail bij te houden en andere zaken online te regelen. Maar is het internet op de camping wel veilig?

Het gebruik van de wifi op de camping brengt wel een aantal gevaren met zich mee. We gaan je vertellen wat de gevaren zijn en wat je hieraan kunt doen.

Open wifi netwerken gevaarlijk

Vooral open netwerken zorgen voor een gevaar omdat alle data op deze netwerken onversleuteld verstuurd en ontvangen wordt. Bij de meeste open wifi netwerken zul je op een inlogpagina terecht komen wanneer je het internet op de camping wilt gebruiken. Dit lijkt veilig maar is het niet.

Ook kwaadwillende kunnen namelijk gemakkelijk inloggen op dit netwerk. En omdat al het verkeer onversleuteld wordt verstuurd en ontvangen kunnen deze kwaadwillende gemakkelijk al jouw dataverkeer onderscheppen. Houdt hier rekening mee wanneer je bijvoorbeeld online wilt bankieren, je mail wilt controleren en inlogt op sociale media.

Bedenk ook dat jouw telefoon, laptop of tablet ongemerkt verbinding kan maken met zo’n open wifi netwerk. Dit doet een apparaat wanneer het een netwerk met een bekende naam tegenkomt bijvoorbeeld. Zo is het dus mogelijk dat jouw telefoon terwijl die in je zak zit allerlei gevoelige data verstuurd die andere kunnen inzien. Je e-mail app zal bijvoorbeeld je loginnaam en wachtwoord onversleuteld verzenden via de onveilige verbinding.

Leestip:  Getest - Met een dieselkachel de voortent verwarmen

Hieronder staan een aantal tips hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze gevaren en hoe je veilig op de camping kunt internetten.

Gebruik een VPN voor veilig internet

Met een VPN verbinding zorg je ervoor dat alle data die je verstuurt en ontvangt versleuteld wordt, ook wanneer de wifi verbinding zelf geen versleuteling gebruikt. Als er een kwaadwillende is die jou netwerkverkeer afluistert zien ze alleen versleutelde data, daar kan men niks mee. Dit is de veiligste oplossing als je gebruik wilt maken van internet op de camping.

Het kiezen van een goede VPN service is lastig, het aanbod is namelijk heel groot. Op de pagina https://vpndiensten.nl/informatie/providers/beste-vpn/ zie je een overzicht met een aantal goede VPN’s.

Gebruik een goede wifi versterker (extender)

Als je gebruik maakt van een wifi versterker dan geeft dat sowieso het voordeel dat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt verbinden maar deze wifi extender werkt ook als een brug tussen jouw apparaten en het netwerk van de camping. Vaak kun je met deze extenders ook een VPN verbinding opzetten en dan zitten al je aangesloten apparaten op een veilig netwerk. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over het gebruik van een WiFi versterker voor op de camping.

Kies voor roaming bij belangrijke zaken

Als je iets belangrijks online wilt doen kun je er ook altijd voor kiezen om gebruik te maken van je 3g of of 4g verbinding van je provider. Dit is een veilige verbinding omdat er niet meer mensen gebruik maken van hetzelfde netwerk.

Leestip:  10 tips voor het inpakken van je voortent voor de winter  

Het gebruik van roaming kost natuurlijk wel data. Gelukkig is de data tegenwoordig door heel Europa tegen gebruikelijke kosten te gebruiken. Je hoeft dus niet meer extra te betalen als je binnen je bundel blijft. Het bereik en dus de snelheid op sommige plekken kan echter tegenvallen.

Niet automatisch verbinding maken met open wifi netwerken

Je laptop, tablet en telefoon zoeken automatisch naar een netwerk dat ze al kennen en maken automatisch verbinding met zo’n netwerk. Internetcriminelen spelen hier handig op in door overal en nergens wifi hotspots op te zetten en zo te zorgen dat jouw apparaat automatisch verbinding maakt met het wifi netwerk dat opgezet is door de kwaadwillende.

Wanneer jouw telefoon, tablet of laptop verbinding maakt met zo’n netwerk betekent het dat het verbonden is met een netwerk dat beheerd wordt door een kwaadwillende. Diegene heeft dan compleet inzicht en totale controle over jouw verbinding. Dit betekent in de praktijk dat deze crimineel alle data die je verstuurt en ontvangt kan inzien. Het is zelfs mogelijk voor de hacker om jou door te sturen naar een nagemaakte website van je bank als je wilt gaan internetbankieren. Op deze wijze kunnen de inloggegevens van je internetbankieren bijvoorbeeld gestolen worden.

Leestip:  Getest - Met een dieselkachel de voortent verwarmen

Dit kun je voorkomen door je lijst met bekende wifi netwerken met regelmaat leeg te maken. Je kunt natuurlijk wel je vertrouwde netwerken zoals je thuisnetwerk laten staan in de lijst met opgeslagen wifi netwerken.

Mobiele 4G router (MiFi)

Nog een andere veilige optie voor internet op de camping is om een mobiele 4g router (MiFi router) te kopen. Dit zijn routers waar een lokale 4g simkaart in kan. Je kunt dan in het land van bestemming een (prepaid) sim kaart kopen met een databundel en deze vervolgens in de router plaatsen.

Deze 4g router deelt dan vervolgens de internetbundel van het simkaartje. Op deze manier heb je je eigen internetverbinding en ben je een stuk veiliger dan op een publiek wifi netwerk.

Veel gekochte MiFi router: TP-Link M7350

 4.8/5 (8)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in