Vakantiegangers stoten gemiddeld 913 kilo C02 uit

Nederlandse vakantiegangers stoten deze zomer gemiddeld 913 kilo C02 uit.
Lancering routekaart om deze uitstoot te halveren

Nederlandse vakantiegangers die naar het buitenland vertrekken stoten gemiddeld 913 kg CO2 uit in de zomer. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) aan de Breda University of Applied Sciences in opdracht van drie vakantieaanbieders: Natuurhuisje, Goboony en Campspace. Deze berekeningen leidden tot het initiatief van dit trio vakantieaanbieders om de Nederlandse vakantiegangers die last minute nog weggaan te helpen om hun CO2-uitstoot te reduceren. Daarom hebben deze drie partijen een routekaart ontwikkeld vol zomervakanties die allemaal de helft of minder uitstoten.

Onderzoeker Eke Eijgelaar becijferde bijvoorbeeld, dat een vliegvakantie van veertien dagen naar Antalya, inclusief verblijf in een hotel, voor een gezin van vier personen leidt tot 2507 kilo CO2 uitstoot. Kiest het gezin ervoor om ver buiten Europa op vakantie te gaan, dan wordt de uitstoot natuurlijk nog flink vermenigvuldigd. Het vliegen heeft daar een groot aandeel in, Eijgelaar legt uit: ‘Het is een sommetje. De uitstoot per persoon per kilometer is al extreem weinig bij de trein, en kan bij auto en camper redelijk laag zijn als er een aantal mensen meerijden. Dat vermenigvuldig je met de afstand, en die is bij vliegreizen bijna altijd een stuk groter dan bij auto-, trein- of camperreizen.’

Hotelovernachtingen tikken flink aan

Maar ook een hotelovernachting heeft een grote impact. Voor de reis naar Antalya is dat 225 kilo CO2. Ter vergelijking: twee weken kamperen geeft slechts een uitstoot van 30 of 40 kilo CO2 voor respectievelijk een tent en een camper. Maar ook een vakantiehuisje is een veel groenere optie, met 70 of 90 kilo CO2 voor respectievelijk een Airbnb of een Natuurhuisje. Eijgelaar: ‘Hotels bieden veel faciliteiten en die verbruiken een hoop stroom. Helemaal op een bestemming als Turkije, met zwembaden, airco’s, etc. Hotels in Nederland hebben een lagere uitstoot. Toch ligt die nagenoeg altijd ruim boven die van kamperen, een Airbnb of een Natuurhuisje.’

Leestip:  Nederlanders houden rekening met extreem weer bij vakantiekeuze
Vakantieopties, minder dan 913 kilo C02

Zo ontstond het idee voor de routekaart, met vakantieopties die allemaal minder dan 913kilo CO2 per persoon opleveren. De allerschoonste optie is een bikepacking-tocht door eigen land die zelfs 30 keer zo weinig uitstoot. Deze wordt op de voet gevolgd door een treinreis naar een camping in de Alpen, die 25 keer minder uitstoot. Voor camperliefhebbers zijn er drie opties, zoals een roadtrip door het Zwarte Woud met een elektrische camper, goed voor een uitstootvermindering van factor tien. Wie het liefst de auto pakt naar een natuurhuisje in eigen land, zorgt daarmee voor een verkleining van de vakantievoetafdruk met factor negen.

Footprint moet kleiner

Campspace oprichter Hugo van Donselaar legt uit: ‘Het belangrijkst is dat de Nederlandse consument een groene manier van vakantie vieren gaat omarmen, want onze footprint moet gewoon kleiner.’ Natuurhuisje CEO Dick Vulto beaamt dat: ‘Het is nu even niet van belang of er dan bij ons wordt geboekt of ergens anders. We willen samen gewoon graag een alternatief bieden voor de populaire vlieg- en pakketreizen.’ Goboony oprichter Mark de Vos benadrukt bovendien dat het helemaal niet nodig is om ver weg te reizen voor een onvergetelijke vakantie: “Zo’n 2/3e van onze huurders vloog hiervoor naar een ver hotel, maar herontdekt Europa nu met de camper. Het is niet alleen heel leuk om te zien hoe enthousiast ze terugkomen van hun reis, maar het is per saldo ook gewoon goed nieuws voor onze gezamenlijke impact op het milieu.”

Leestip:  Campingstoelen met gepatenteerde Rocker™-technologie
Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in