Tolvignet kapot door ruitschade? Zo krijg je je geld terug

Tolvignet kapot door ruitschade? Zo krijg je je geld terug. Binnenkort lekker op vakantie naar de Alpenlanden of het zonnige zuiden? Dan is het slim om na te gaan of je de juiste autoverzekering hebt. Maar check voor je vertrekt ook welke milieustickers en tolvignetten je onderweg allemaal nodig hebt. Het zijn er elk jaar meer. Independer zocht uit hoe het precies zit als je dure vignet beschadigd raakt door een kapotte autoruit.

Plaats het tolvignet netjes en voorkom boete

Een tolvignet is een sticker waarvoor je moet betalen en die je links op de binnenkant van je voorruit plakt. Je moet het vignet netjes en goed zichtbaar aanbrengen. Daarbij mag je geen plakband gebruiken. Als je het vignet verkeerd plaatst, waardoor hij bijvoorbeeld niet goed zichtbaar is, kun je een boete krijgen.

Het bedrag dat je betaalt is het tolbedrag voor de snelwegen in dat land. Voor Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië ben je verplicht een tolvignet aan te schaffen. Je kunt dit meestal voor je vakantie online aanschaffen. Het kan ook ter plaatse, bijvoorbeeld bij een grensovergang of een tankstation daar in de buurt. Wel is het daar vaak iets duurder.

Duur grapje

Een tolvignet kost je al snel een paar tientjes. Het vignet is dan twee of drie weken geldig. Best veel geld, maar nog altijd heel wat minder dan de bekeuring die je krijgt als je geen vignet hebt. Die is vaak vijfmaal zo hoog … een duur grapje dus.

Leestip:  Faciliteiten die niet kunnen ontbreken op de camping

Wanneer je dit jaar met de auto richting Slovenië of Kroatië vertrekt, heb je al minstens twee vignetten nodig (voor Oostenrijk en Slovenië). En bezoek je onderweg een Duitse stad? Dan is ook een milieusticker verplicht. Zonde als je te maken krijgt met ruitschade en de vignetten nogmaals moet aanschaffen. Beschadigde vignetten zijn namelijk nergens geldig. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je geld terug te krijgen.

In drie stappen je geld terug

Neem als eerste contact op met je autoverzekeraar. Mogelijk vergoeden zij de kosten van je tolvignet. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen om je geld terug te krijgen:

  1. Vraag je autoverzekeraar om een schriftelijke bevestiging dat zij de kosten van je tolvignet niet vergoeden.
  2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het tolvignet te bewaren. En bewaar de factuur van de ruitvervanging.
  3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de douane van het betreffende land.
    We adviseren je om, voordat je wat instuurt, eerst contact op te nemen met de douane. Zo weet je zeker dat je de juiste procedure volgt. In de meeste gevallen krijg je je geld terug.
Leestip:  Campingstoelen met gepatenteerde Rocker™-technologie
Digitaal de snelweg op

Het is natuurlijk best raar dat we in dit digitale tijdperk nog met ‘papieren’ vignetten werken. De digitale tolvignetten zijn dan ook in opkomst. De zogenaamde bip&go badges die je op de Franse en Spaanse snelwegen kunt gebruiken zijn erg populair. In Italië heb je de ViaCard. Aan deze kaart is een bepaald toltegoed gekoppeld. Je kunt het vergelijken met pre-paid telefoonkaarten.

Ook zijn er elektronische betaalkastjes voor onder meer de Franse en Italiaanse tolwegen op de markt. Deze kastjes hebben de grootte van een klein luciferdoosje. Je bevestigt ze bij de achteruitkijkspiegel. Zo’n kastje-op-naam is gekoppeld aan je rekening (automatische betaling). De batterij gaat ongeveer zeven jaar mee.

Handig om te weten

In Duitsland hoef je nog steeds géén tol te betalen op de snelwegen.
In de grote Duitse steden is een milieusticker wel verplicht. Je kunt deze op meerdere Nederlandse websites bestellen vanaf ongeveer twaalf euro. Deze zogenaamde Umweltplakette zijn ook te koop bij Duitse benzinestations (prijzen variëren van vijf tot twintig euro).
In de Franse stad Lyon hoef je géén milieuvignet te hebben als je op de Route Soleil / ringweg Lyon blijft rijden en de stad dus alleen maar passeert. Parijs is een permanente milieuzone, een milieuvignet in de Franse hoofdstad is dus wél verplicht.
In Zwitserland is een tolvignet verplicht, maar deze geldt niet voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Daarvoor betaal je nog eens extra tol.

Leestip:  Nederland Europees koploper met aantal campings

Bron: Independer

 4/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in