Wij weten dat caravans en campers in de stallingsperiode niet altijd zonder kleerscheuren doorstaan. Hier een aantal maatregelen die u echter kunt nemen om de meeste problemen te voorkomen.
Het zijn vaak de kleine dingen die voorkomen dat er problemen ontstaan, denk bijvoorbeeld aan de koelkast op een kier te zetten en voor voldoende ventilatie van het interieur, zodat eventueel binnengekomen vocht eruit kan. Staat de caravan overdekt, dan kunt u twee ramen open zetten en of het dakluiken, de deksels van de bankkasten en kastdeuren openlaten. Vochtvreters kunnen ook vaak helpen.
Vergeet vooral niet de gasfles af te koppelen en eruit te halen, zeker de waterslangen even leeg te maken en de watertank zodat hier geen schimmel in komt te staan.
Vaak heeft u last van ongedierte omdat de caravan een tijdje niet gebruikt wordt, reinig dus de caravan en laat in verband met ongedierte geen etensresten achter.
Controleer ook of alle ventilatierooster van de caravan goed voorzien zijn van gaas en roosters zodat via deze openingen geen ongedierte als muizen e.d. de caravan in kan komen.
U kunt de caravan in de stalling op de banden laten staan dus pomp bij een langere stallingsperiode de banden minimaal 0,5 bar hoger dan normaal en maximaal met 2 bar, door het lange stilstaan kan het loopvlak een stukje vlak worden. Het is verstandig om deurrubbers in te smeren met talkpoeder en zorg bij een camper dat de ruitenwisserbladen niet op de ramen staan. Overige rubbers kan u insmeren met vaseline. Tevens voor een camper is zorg te dragen voor een volle dieseltank om condensvorming en dus risico op corrosie in de tank te voorkomen
Bij caravans is er een regel dat deze nooit langer dan 3 weken op de handrem gezet moeten worden, dus bij stalling deze niet er op zetten. Mocht het toch gebeuren dat de handrem vast is komen te zitten met bijvoorbeeld roest dan kun je hem loskrijgen door een tikje met een hamer.