Tekenbeet, wat doe je en hoe te voorkomen?

De kans dat je een tekenbeet oploopt lijkt elk jaar wel groter te worden. Zeker omdat de camping meestal tegen een natuurgebied aanligt is het risico op een tekenbeet groter.

Hondenbezitters zijn over het algemeen wel bekend met teken en hebben zich daar in de meeste gevallen wel op voorbereid.

De teek

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze zitten het liefst in een warm en vochtig gebied zoals in een gemengd loofbos met een ondergroei van blauwe bosbes en/of varens. De teek wordt ook vaak aangetroffen in dennenbossen met een dichte laag van grassen. Het meeste kom je ze tegen in het voorjaar en vroege en late zomers.

De teek komt nauwelijks voor in open terrein zoals weilanden, uiterwaarden en heidevelden.

De (mogelijke) gevolgen van een tekenbeet

Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie “Borrelia burgdorferi” bij zich. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Bij een tekenbeet kan de bacterie overgedragen worden op de mens. Wanneer de teek binnen 24 uur verwijderd wordt is de kans overigens erg klein dat je besmet raakt met de bacterie. Bij teken die langer dan 24 uur zitten is de kans 2 of 3 procent dat je besmet raakt.

De ziekte van Lyme

Zoals gezegd wordt de ziekte veroorzaakt door de Borrelia burgdorferi-bactierie. Deze bacterie richt zich vooral op zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart. Niet iedereen heeft dezelfde ziekteverschijnselen bij de ziekte van Lyme. Aandoeningen aan de zenuwen komen het meest voor.

Leestip:  Kamperen met een missie op De Buurtcamping

Ziekteverschijnselen ziekte van Lyme

  • ring na tekenbeetEen groter wordende verkleuring van de huid (een ring) of een blauwachtige of roze vlek op de plek van de tekenbeet. Ook kan de Het kan wel 3 maanden duren voordat de verkleuring zichtbaar wordt.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn en soms ook hartklachten, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan.

Tip: Maak een foto van de tekenbeet of schrijf de datum op zodat je altijd terug kunt zoeken wanneer je de tekenbeet hebt opgelopen.

De teek verwijderen

Als de teek nog los op de huid loopt dan kun je hem er gewoon afvegen. Heeft de teek zich al vastgebeten dan kun je verwijderen met een pincet, tekentang of tekenlasso. Doe het bij voorkeur niet met je nagels want dan loop je het risico dat je de teek breekt en dan blijft het kopje in de huid zitten.

De beste methode is wat ons betreft het gebruik van de Trix tekenlasso, dit is een pen met een drukknop op de achterkant. Het voordeel van de tekenlasso is dat hij ook hele kleine teken goed kan vastpakken en de kans op het breken van de teek is beduidend kleiner. De Trix tekenlasso is o.a. te koop op DeOnlineDrogist.nl en Bol.com.

Leestip:  Recreatie Vakbeurs blijft groeien

Wanneer je de knop aan de achterzijde indrukt verschijnt er een kleine lus (lasso) die je om de teek heen legt, daarna laat je de knop weer los waardoor de lasso klein wordt en de teek vastpakt en dan de teek er voorzichtig uittrekken.

trix tekenlassotrix tekenlasso werking

Na het verwijderen van de teek moet je de bijtplek ontsmetten met alcohol (Sterilon).

Er zijn nog meer soorten (en goedkopere) tekentangen en wellicht vind je dat prettiger, op Bol.com zijn ze volop te koop.

Tip: Heb je geen tekentang bij je? Zoek op de camping iemand met een hond, die hebben er vaak wel eentje bij zich.

Controleer je lichaam regelmatig

Controleer je lichaam en kleding goed op teken als je in de natuur bent geweest. Vooral  liezen, knieholtes, bilnaad en hoofd zijn favoriete plekken van de teek. Veeg de teek direct weg als hij zich nog niet vastgezogen heeft en anders zo snel mogelijk zoals hierboven beschreven verwijderen.

Anti teken spray

Care Plus heeft een spray (Anti Insect Deet Spray 50%) op de markt die tot 5 uur lang beschermt tegen teken. Let op: Deze spray mag niet gebruikt worden door kinderen onder de 18 jaar en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Anti Insect Deet Spray 50% is o.a. te koop op DeOnlineDrogist.nl, Bol.com en Kampeerwereld.nl.

Leestip:  Recreatie Next Level met inspirerende lezing

Voor wat jongere kinderen (vanaf 13 jaar) is er Anti Insect Deet Spray 40%, deze spray beschermt 4 uur tegen teken is ook te koop op DeOnlineDrogist.nl, Bol.com en Kampeerwereld.nl.

Voor kinderen vanaf 3 maanden kun je Care Plus Anti-teek Spray gebruiken, deze spray bevat Citriodiol en is daarom ook geschikt voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Care Plus Anti-teek Spray is te koop op DeOnlineDrogist.nl, Bol.com en Kampeerwereld.nl.

Een bijkomend voordeel is dat deze sprays ook beschermen tegen muggen.

Om meer over teken te weten te komen of voor het melden van tekenbeten kun je terecht op www.tekenradar.nl.

Gerelateerd:
De processierups, voorkom jeuk en overlast
Anti muggen middel, deet of muggenlamp?
RIVM-App: Tekenbeet

 4.9/5 (7)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

  1. Goed artikel, met kloppende informatie! Ben blij dat jullie mensen ervoor waarschuwen want ik merk nog steeds te weinig alertheid op teken, terwijl de kans op een beet zeker niet klein is. Niet nodig om de natuur te vermijden, maar goede voorzorgsmaatregelen zijn zeker niet overdreven. Altijd doen zou ik aanraden! Snel verwijderen (en goed, niet draaien!!) verwijderen voorkomt in de meeste gevallen dat je er ziek van wordt (geen garanties en het gaat niet/minder op voor andere tekenbeetziekten dan lyme).
    Nog een toevoeging: denk bij cognitieve klachten ook aan lyme. Zelf krijg ik hier acht jaar na besmetting ineens last van.

    Veel dank voor het creëren van ‘awareness’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in