Als je besluit jouw voertuig voor langere tijd niet te gebruiken, dan kan je de WA-verzekering, de motorrijtuigenbelasting en eventueel verplichte APK tijdelijk stopzetten. Dit heet schorsen. Je hebt hiervoor DigiD nodig.
Een schorsing duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet je direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. Je kan ook de schorsing verlengen.
Schorsing aanvragen
Zo vraag je een online een schorsing aan:
Ga naar Schorsing aanvragen of verlengen. Daarna kom je in het DigiD-scherm terecht waar je kan inloggen.
Je vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens kom je in de schorsingsaanvraag bij de RDW. Je hebt de gegevens nodig die op het Tenaamstellingsbewijs (deel lB) en het Overschrijvingsbewijs of de kentekencard staan. Heb je deze gegevens niet, vraag dan een vervangend kentekenbewijs aan. Je betaalt de kosten via iDEAL en het kenteken is direct geschorst.
Je ontvangt van de RDW een e-mail met als onderwerp; ‘Bevestiging plaatsen schorsing’ waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing (bij verwachte einddatum). Print en bewaar deze e-mail, deze mail is jouw bewijs van schorsing.
Lukt het niet om online te schorsen? Dan kan je ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie ga je naar Schorsing via loket aanvragen
Heb je nog een papieren kentekenbewijs, dan moet je dit goed bewaren. Het papieren kentekenbewijs blijft geldig. Je krijgt geen nieuw kentekenbewijs.
Heb je een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan moet je dit en de bijbehorende tenaamstellingscode goed bewaren. Je krijgt hiervoor geen nieuwe. Zowel de kentekencard als de tenaamstellingscode blijft gewoon geldig.
Voorwaarde voor online schorsen
Het voertuig moet op jou naam staan. Staat het voertuig op naam van je bedrijf, dan kan je de schorsing ook online regelen. Voor meer informatie ga je naar Een auto van de zaak schorsen, verlengen of beëindigen
Rijden met een geschorst voertuig
Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan.
Je mag met een geschorst voertuig voor een APK naar een APK-keuringsstation rijden. Je moet dan de afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn. Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van je woonadres naar het adres waar je de APK-keuring laat doen.
Belangrijk om te weten bij een schorsing
Voldoet jij niet meer aan de voertuigverplichtingen (verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting) en je hebt het kenteken niet geschorst? Dan krijgt je een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kan je vinden in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
De schorsing geldt vanaf de datum dat je de schorsing aanmeldt tot en met dezelfde datum een jaar later. Bijvoorbeeld van 10 december 2016 tot en met 10 december 2017.
Als je de schorsing beëindigt binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt je dan een naheffingsaanslag. Zie hiervoor de site van de Belastingdienst.
Na de schorsing kan zelf de verzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt dan automatisch.
Krijgt het voertuig een ander kenteken bijvoorbeeld bij ombouw naar een kampeerwagen, dan loopt de schorsing door op het nieuwe kenteken.
Bekijk ook deze video eens of ga naar het RDW