Onweer op de camping, wat moet je weten?

Ben je bij onweer op de camping wel veilig in je tent, caravan of camper? Onweer is altijd gevaarlijk, laten we daar geen misverstanden over krijgen. Overigens is de kans dat de bliksem inslaat in je tent of caravan is vrij klein maar wel degelijk aanwezig.

Bij onweer op de camping is het belangrijk dat je een aantal regels hanteert. Hier onder wat praktische tips om het wat veiliger te maken.

Veiligheid in de tent of vouwwagen bij onweer op de camping

We kunnen daar kort over zijn, je bent bij onweer niet veilig in je tent of vouwwagen. Het is het verstandigst om bij onweer op de camping dus ‘niet’ in je tent te blijven maar bijvoorbeeld een veilig heenkomen te zoeken in je auto of in een gebouw op de camping. Denk daarbij aan een restaurant, toiletgebouw, kantine, winkel of receptie.

Tenten staan vaak bij bomen en in open velden en de kans dat bij onweer de bliksem inslaat in je tent is dan aanwezig. Je bent verre van veilig in je tent bij onweer want de tentstokken “die vaak van metalen buizen zijn gemaakt” zijn een geleider van bliksem.

Leestip:  Avontuurlijk kamperen

Je tent/caravan of camper staat bij onweer het best op een lage plek op de camping, uit de buurt van (laag) hangende takken en niet te dicht bij een metalen afrastering.

Veiligheid in caravan en camper bij onweer op de camping

Bij polyester caravans en campers tellen bij onweer op de camping eigenlijk de zelfde regels als die van een tent. In caravans met een aluminium opbouw is het betrekkelijk veilig maar zorg wel dat je ramen en deuren gesloten houdt. Het is wel altijd raadzaam het chassis te aarden zodat de bliksem sneller naar de aarde wordt afgevoerd.

Koppel je aansluitingen los

Het is wel aan te raden om alle aansluitingen zoals elektriciteit en/of antennekabel los te koppelen en binnen op te bergen. Op de camping ligt wel een paar kilometer kabel en deze zijn via de stroomkasten allemaal met elkaar verbonden. Als de bliksem in één van de kabels of stroomkasten slaat dan is de kans groot dat dan alle apparaten die daar op aangesloten het loodje leggen, wat ook weer kans op brand oplevert. Er loopt bij een blikseminslag zoveel spanning door de kabels dat je zekering of aardlekschakelaar je daar geen bescherming tegen biedt. Klap ook eventuele (schotel) antenne(s) in.

Leestip:  Mijlpaal: BOVAG rapporteert half miljoen elektrische auto’s

Tip: Tref bij onweer op de camping je voorbereidingen op tijd en nooit net voor of tijdens het onweer! Je wilt niet net de kabel in je handen hebben als de bliksem inslaat.

In de auto is het veilig bij onweer

Een auto is een veilige plek om te schuilen want je zit dan als het ware in een kooi (De Kooi van Faraday). De carrosserie vangt de elektriciteit op en geleidt deze naar de grond. Houdt je ramen en deuren dicht en raak geen metalen delen aan.

Hoe ver is de onweer bij de camping vandaan?

Om te weten of de onweer dichterbij en of juist verder weg van de camping gaat is er een handig hulpmiddel. De snelheid van het geluid is ongeveer 340 meter per seconde. Als je de flits ziet hoort ga je tellen tot je de klap hoort. Elke 3 tellen is ongeveer 1 kilometer. Tel je bijvoorbeeld 10 tellen dan is het onweer ongeveer 3,4 km van de camping verwijderd. Tel je bij de volgende klap onder de 10 dan is dat toch wel het moment om een veilig heenkomen te gaan zoeken.

Leestip:  ANWB en NKC organiseren samen Camper van het Jaar 2025

 

 4.8/5 (13)

Wat is je waardering?

3 REACTIES

  1. Ja klopt die zijn wel geaard maar bij inslag van de bliksem kan er een piekspanning ontstaan en veel apparatuur is daar niet tegen bestand. Het is dus echt raadzaam deze los te koppelen.

  2. Het blijft altijd spannend om te gaan kamperen, omdat je nooit weet of het weer kan gaan omslaan. Zelf probeer ik mijn tent altijd op een wat meer beschutte plek te zetten. Bij erge storm en onweer is het inderdaad verstandig om te schuilen in je auto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in