De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terecht komt. De NVWA laat importeurs en aanbieders van deze producten weten dat zij de producten direct uit de handel moeten halen. De autoriteit treedt handhavend op als de producten in Nederland worden aangeboden. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.
Verkennend onderzoek
Bamboe-melamine serviesgoed is in opkomst vanwege de vermeende duurzaamheid. Hoewel het wordt verkocht als ‘bamboe’, zijn deze materialen vervaardigd uit melamine kunststof waaraan bamboevezels zijn toegevoegd. Bovendien geven ze stoffen als formaldehyde en melamine af die bij te hoge hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid.
Op basis van signalen uit de EU heeft de NVWA een eigen verkennend onderzoek gedaan naar melamine kunststof serviesgoed met bamboevezels. Het ging hierbij om hard, slijtvast, kunststof serviesgoed dat kan worden hergebruikt. Er zijn bekers, kommen en mokken bemonsterd en onderzocht. Daarbij bleken bij een aantal artikelen behoorlijke overschrijdingen van de zogenoemde migratielimiet voor formaldehyde. Dat wil zeggen dat er bij gebruik van het servies te veel formaldehyde vrijkomt in eten of drinken.
Risicobeoordeling
Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA, is vervolgens gevraagd wat het risico is van het gebruik van dit soort veel toegepast serviesgoed. BuRO onderzocht vanaf welk afgifteniveau van formaldehyde er sprake is van een gezondheidsrisico. En het heeft onderzocht of van de afgifte van formaldehyde van de producten uit het verkennende onderzoek effecten op de gezondheid worden verwacht. Het bleek dat bij aanwezigheid van bamboe in het onderzochte servies de afgifte van formaldehyde hoger was; daardoor kunnen effecten op de gezondheid door formaldehyde in voedsel en drinken niet worden uitgesloten.
Een te hoge inname van formaldehyde kan leiden tot maagirritatie en maagzweren. Op basis van de risicobeoordeling adviseert BuRO om alle kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt niet (meer) te gebruiken. Ook zouden dergelijke producten van de markt moeten worden geweerd. BuRO wijst er bovendien op dat bamboe- en maisvezels als toevoeging aan kunststof serviesgoed niet is beoordeeld door de EU-voedselveiligheidsautoriteit (EFSA); de veiligheid kan daarom niet worden gegarandeerd. Het toevoegen van bamboe- en maisvezels aan kunststof gebruiksartikelen zoals serviesgoed is daarom niet toegestaan.
Van de markt halen
Vanuit de Benelux-landen is een brief aan de importeurs en leveranciers van deze artikelen gestuurd waarin hen wordt opgedragen bamboe-melamine kunststof servies per direct van de markt te halen. De 3 Benelux-landen kondigen in de brief ook aan dat voortaan zal worden gehandhaafd op het verbod op niet toegelaten (bamboe-) toevoegingen in kunststof gebruiksartikelen.
Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA. De NVWA zal handhavend gaan optreden als dergelijke producten in Nederland worden aangeboden.
Jonge kinderen
Op basis van de risicobeoordeling adviseert de NVWA de minister voor Medische zorg en Sport om de huidige zogenoemde specifieke migratielimiet (SML) voor formaldehyde (15 mg per kg) voor melamine kunststof serviesgoed (met of zonder bamboevezels) te verlagen. Deze biedt nu onvoldoende bescherming bij gebruik door kinderen vanwege hun geringere lichaamsgewicht. Consumenten en gebruikers van dit soort servies moeten bovendien actief over deze risico’s (vooral voor baby’s en kinderen) worden voorgelicht.
Het Voedingscentrum adviseert in afwachting van de verlaging van de norm om ook serviezen gemaakt van 100% melamine (dus zonder toevoegingen van bamboe en/of mais), niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.
Meer informatie
Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.
Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).