Last van muggen? Meld het op muggenradar.nl

De weersomstandigheden de afgelopen weken waren ideaal voor steekmuggen. Door de overvloedige neerslag zijn veel kraamkamers gevuld met water waar steekmuggen hun eieren in leggen en de muggenlarven zich ontwikkelen. Muggenradar.nl van Wageningen University en Buienradar.nl slaan de handen ineen om continu de mate van muggenoverlast te voorspellen en te meten met behulp van het publiek.

Dit zijn vragen die deze tijd van het jaar vaak gesteld worden aan de muggenkenners van Wageningen University. Helaas zijn deze vragen lastig te beantwoorden omdat er geen continu landelijk meetnet van muggenoverlast bestaat. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Via Muggenradar.nl kan het publiek doorgeven in welke mate ze muggenoverlast ervaren variërend van: Geen overlast, Een beetje overlast, Veel overlast tot Zeer veel overlast. De actuele situatie wordt direct in een kaart en grafiek weergegeven.

Muggenverwachting op Buienradar.nl

Buienradar.nl lanceerde deze maand een eerste versie van haar 5-daagse muggenactiviteitsverwachting voor Nederland (www.buienradar.nl/muggen). De vliegactiviteit van steekmuggen wordt in belangrijke mate bepaald door de actuele weersomstandigheden. Buienradar combineert de actuele weergegevens en weersverwachtingen met verwachte muggenactiviteit om tot een betrouwbare 5-daagse verwachting te komen. Met de overlastmeldingen van gebruikers wordt het mogelijk om het model in de komende maanden verder te verbeteren.

Regionale en lokale verschillen in overlast verwacht

De uiteindelijke mate van overlast is naast de vliegomstandigheden sterk afhankelijk van het aantal muggen dat er is. De afgelopen weken lag de temperatuur ruim boven het gemiddelde en is vooral in het zuiden van het land veel neerslag gevallen. Ideale weersomstandigheden voor steekmuggen.

Omdat een huis al gauw meerdere kraamkamers heeft (denk daarbij aan een regenton, vijver, emmer, gieter, verstopte dakgoot) die bij neerslag gevuld worden met water, zijn er momenteel veel plaatsen waar muggenlarven ongestoord zich via het popstadium tot muggen kunnen ontwikkelen.

Overigens blijkt uit een eerdere studie dat bij zware neerslag vrijwel alle poppen uit de kraamkamers kunnen wegspoelen waardoor het aantal muggen drastisch kan afnemen.

Met de grote regionale verschillen in neerslag verwachten we ook grote regionale verschillen in muggenoverlast. Daarbij geldt ook dat de variatie in overlast van huis tot huis of van straat tot straat sterk kan verschillen. Een kruipruimte vol met water, wel of geen gebruik van horren of een klamboe en een groot aantal andere factoren bepalen of er overlast ontstaat.

Via de meldingen van de mate van muggenoverlast op Muggenradar.nl verwachten we beter inzicht te krijgen in hoe groot de variatie in ruimte en tijd is en waar die variatie door verklaard wordt. Met deze kennis willen we bijdragen aan het verminderen van muggenoverlast.

Website: www.muggenradar.nl

Lees ook: Anti muggen middel, deet of muggenlamp?

Er zijn nog geen waarderingen opgegeven. Ben jij de eerste?

Wij waarderen je mening!

Laatste update:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *