Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxide vergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis.
Koolmonoxide, ook bekend als CO, komt vrij bij een onvolledige verbranding en staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.
Hoe herken je koolmonoxidevergiftiging?
De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.
Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.
Voorkomen is beter dan genezen
Controleer voordat je een camper- of caravankachel gaat gebruiken of de rookgasafvoer goed vastzit en of deze niet beschadigd is. Een rookgasafvoer moet verticaal hangen en zo min mogelijk bochten hebben. De rookgasafvoer loopt in de meeste caravans door de kast boven de kachel.
Controleer als de caravankachel brandt regelmatig de vlam. Een geel-oranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. Als de caravan- of camperkachel net is aangestoken kan hij door vocht even een gele vlam geven maar de vlam moet blauw zijn als de kachel heet is.
Ventileer ten aller tijde de ruimte goed zodat er voldoende aanvoer van zuurstof is.
Onderhoud
Goed jaarlijks onderhoud aan de gastoestellen: kachel, kooktoestel en koelkast is een belangrijke factor om een slechte verbranding te voorkomen.
Plaats een koolmonoxidemelder in je caravan of camper
Vooral in kleine ruimtes zoals een caravan of camper vult de ruimte zich snel met het dodelijke gas dus het plaatsen van een koolmonixidemelder is van levensbelang.
Koolmonoxidemelders zijn niet duur en waarschuwen je op tijd zodat je direct kunt ingrijpen en jezelf in veiligheid kunt brengen.
De plaats van de koolmonoxidemelder
De beste plaats voor een koolmonoxidemelder is op een hoogte van +/- 1.5 meter boven de grond. Koolmonoxide is bijna even zwaar als lucht (iets lichter) dus snel zal het niet stijgen of dalen. Kies een uit plek waar de melder vrij hangt, niet vochtig wordt en geen stof aantrekt.
Hoe lang gaat een koolmonoxidemelder mee?
Het detecteren van koolmonoxide gebeurt met een elektrochemische sensor.
Dergelijke sensoren hebben een beperkte levensduur. Het advies is om een koolmonoxidemelder in een caravan of caravan bij voorkeur na 3 jaar te vervangen.
Wat moet je doen als de koolmonoxide melder afgaat?
Verlaat direct de caravan of camper en draai de gasfles dicht. Laat de deur open staan en open indien mogelijk één of meerdere ramen. Blijf een tijdje buiten om weer voldoende zuurstof op te nemen. Raadpleeg bij de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging een huisarts. Schakel een vakman in om de oorzaak op te sporen en te verhelpen.
Meer informatie op de website van: Brandweer Nederland