Kamperen tijdens onweer gevaarlijk?

Kamperen tijdens onweer is altijd gevaarlijk, dat we daar geen misverstanden over krijgen. Bij onweer is het belangrijk dat je een aantal regels hanteert. Hier onder wat praktische tips om het wat veiliger te maken.

Tenten

De makkelijkste manier om gevaar te voorkomen tijdens onweer is ‘niet’ in je tent te blijven maar bijvoorbeeld in je auto en of in een gebouw op de camping. Denk daarbij aan toiletgebouwen, kantines, winkels of receptie. Tenten staan vaak bij bomen en in open velden en de kans dat de bliksem inslaat in je tent is dan aanwezig. De tentstokken “die vaak van metalen buizen zijn gemaakt” zijn een geleider van bliksem.

Caravans

In caravans met een aluminium buitenwand is het betrekkelijk veilig maar let wel op dat net als bij auto’s geldt, ramen en deuren gesloten houden. Het is altijd raadzaam het chassis te aarden zodat de bliksem geleid wordt naar de aarde. Bij polyester caravans en vouwwagens tellen eigenlijk de zelfde regels als die van een tent.

Ook is het verstandig om de elektrische aansluitingen los te koppelen van je caravan en deze te verbergen. Maak ook aansluitingen van antennes los. “Doe dit echter beslist nóóit tijdens het onweer”.

Handige tip

Om te weten of de onweer dichterbij en of juist verder weg gaat is er een handig hulpmiddel. De snelheid van het geluid is ongeveer 300 meter per seconde. Als je de flits ziet ga je tellen. Tel je eerst bijvoorbeeld 10 tellen dan is het onweer nog op 3 km afstand. Tel je bij de volgende flits 8 tellen dan is het onweer nog op ongeveer 2,4 km.
Ook is het interessant je eens te verdiepen in de zogenaamde Kooi van Faraday

Kamperen tijdens onweer

Het is een geruststellende gedachte dat de kans op blikseminslag vrij klein is maar wees altijd voorbereid.

4.6/5 (5)

Wij waarderen je mening!

Laatste update:

2 REACTIES

  1. Ja klopt die zijn wel geaard maar bij inslag van de bliksem kan er een piekspanning ontstaan en veel apparatuur is daar niet tegen bestand. Het is dus echt raadzaam deze los te koppelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *