Hier moet je op letten bij de aanschaf van een stacaravan

Je eigen vakantieplekje in de vorm van een stacaravan. In een prachtige omgeving aan het strand, in het bos of waar dan ook genieten van de ruimte en de natuur. Dat is de ultieme vrijheid en droom voor menigeen.

Vakantie in eigen land is, zeker sinds de coronacrisis, veel populairder geworden. We hebben allemaal het voordeel ingezien van een eigen vakantieplekje dichtbij huis, waar je toch het vakantiegevoel hebt en kunt ontspannen en genieten van vrijheid en natuur. Naast de aanschaf van vakantiehuisjes op vakantieparken heeft ook de aanschaf van een stacaravan een vlucht genomen. En dat is goed te verklaren want zo’n handig huisje op wielen is veelal goedkoper dan een huisje en biedt meer flexibiliteit qua standplaats. Waar moet je op letten als jij ook een stacaravan wilt aanschaffen? Er zijn namelijk nogal wat keuzes die je moet maken en aspecten waar je op moet letten die invloed hebben op je latere vakantieplezier. In dit artikel helpt Becam je op weg met wat adviezen en tips.

De standplaats

Het eerste dat je zult moeten beslissen bij het aankopen van en stacaravan is de locatie. En dan vooral de vraag of je een voorkeur hebt voor een camping of voor een vakantiepark. Beide soorten bieden namelijk plaats aan stacaravans. Let daarbij goed op de faciliteiten die er geboden worden, zoals speeltuinen en een zwembad die je misschien belangrijk vindt als je kinderen hebt, terwijl je als pensionado misschien de wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving veel belangrijker vindt. Ga dus op onderzoek uit.

Periodieke kosten en mogelijkheid tot verhuur

Ook belangrijk om van te voren na te gaan zijn de periodieke kosten die je aan de camping of het vakantiepark moet betalen om jouw stacaravan daar te mogen hebben. Check zeker ook of die kosten inclusief elektriciteit en water zijn. Mocht je van plan zijn om de stacaravan te verhuren in de periodes dat jij er niet zelf in wilt, ga dan ook voorafgaand aan de aankoop na of de locatie waar de caravan staat dat toestaat.

Seizoenssluiting

Sommige campings sluiten tijdens het winterseizoen. Bij de ene is dat een totale sluiting, bij de andere zijn de centrale faciliteiten gesloten. Mocht jij wel tijdens de wintermaanden gebruik willen maken van je stacaravan dan is zo’n camping dus niet de juiste locatie voor jou. Vraag daar van te voren dus naar.

Kwaliteit van de stacaravan

De meeste kopers van een stacaravan kopen een bestaand exemplaar. Het is dan zeer belangrijk om goed op de bouwkwaliteit en mogelijke gebreken te letten en hier naar te vragen. Let dus vooral niet alleen maar op uiterlijke kenmerken die je misschien leuk of mooi vindt! Een aantal bouwkundige zaken die je goed in de gaten moet houden zijn: Het chassis (roest), de ramen en muren (zijn deze voldoende geïsoleerd?) en het dak. Dit moet niet alleen goed isoleren, maar ook sterk genoeg zijn om regenwater te kunnen dragen bij een flinke regenbui.

Kenmerken van de stacaravan zelf

Natuurlijk moet je er ook goed op letten of de stacaravan zelf voldoet aan jouw wensen. Denk daarbij aan de indeling, zoals het aantal slaapplekken en het interieur. Vochtproblemen zijn bij veel stacaravans een groot probleem. Let dus bij het kopen een stacaravan ook goed op de kwaliteit van de afvoer in de keuken en badkamer, zowel bij een nieuw als een tweedehands exemplaar. Bedenk voor de keuken ook wat voor apparatuur je allemaal nodig zult hebben en of dit past. De ruimte is immers vaak beperkt. Ben je tevreden met het bakken van een ei, dan heb je natuurlijk andere wensen dan wanneer je ook een volledige maaltijd op tafel wilt kunnen zetten.

Energievoorziening

Juist tijdens vakanties zitten we veel op onze laptop, tablet en telefoon. En die moeten worden opgeladen. Daarnaast hangt er wellicht ook een televisie in de stacaravan en verbruikt de verlichting en wellicht elektrische verwarming ook stroom. Let er dus goed op of er niet alleen voldoende stopcontacten zijn, maar of er ook voldoende capaciteit is om op meerdere punten gelijktijdig stroom te vragen.

De financiële zaken

Last but not least spelen natuurlijk de financiële aspecten van de aanschaf ook een grote rol bij de keuze van je stacaravan. Het gaat daarbij niet alleen om de aanschafprijs, maar ook om de reeds genoemde periodieke kosten én om de te betalen belastingen.

Belasting

Koop je een reeds bestaande stacaravan, dan zal je daar overdrachtsbelasting over moeten betalen. Onder de huidige wetgeving valt de overdracht van een stacaravan onder het hoge tarief voor overdrachtsbelasting en dat is 10,4% van de aanschafwaarde. Die moet je dus gewoon optellen bij de prijs van de caravan om tot je uiteindelijk te investeren bedrag te komen. De overdrachtsbelasting geldt trouwens ook als je niet zelf de eigenaar wordt van de grond waarop de stacaravan staat.

Daarnaast is er het aspect van de inkomstenbelasting. Een stacaravan wordt door de fiscus beschouwd als onroerend goed, omdat het meestal een vaste aansluiting heeft op nutsvoorzieningen. Dit in tegenstelling tot een losse caravan. Daardoor telt de waarde van de stacaravan mee als vermogen in box 3 en kun je daar, afhankelijk van je situatie, jaarlijks inkomstenbelasting over moeten betalen.

En tot slot zijn er nog overige belastingen die een rol spelen. Daarbij gaat het om toeristenbelasting en forensenbelasting. Die verschillen per gemeente. Informeer daar dus goed naar om geen onaangename verrassingen te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in