Gewicht van jouw caravan wijzigen

Wil je het gewicht op het kentekenbewijs van jouw aanhanger/caravan wijzigen? Bijvoorbeeld omdat je deze dan met jouw auto mag trekken? Of omdat het gewicht eerder is verhoogd en je het terug wilt laten brengen naar het oorspronkelijke gewicht?

Dan kan de geregistreerde eigenaar/houder dit bij de RDW laten aanpassen. Soms is hier een keuring voor nodig.

Wijzigen gewicht

Als je het gewicht van jouw aanhanger/caravan wilt wijzigen, zijn er 2 belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

De technische maximum massa

De fabrikant bepaalt de technische maximum massa van een voertuig. Dit is het gewicht van het lege voertuig plus het gewicht van de maximale belading. Technisch gezien mag het voertuig niet zwaarder zijn. Deze massa is niet eenvoudig te wijzigen.

De toegestane maximum massa

Hiervoor gelden per land andere regels. Deze wordt onder andere bepaald door in Nederland geldende wettelijke eisen. Vaak is de toegestane maximum massa gelijk aan de technische maximum massa van een voertuig, maar kan ook lager zijn.

Leestip:  TV kijken op de camping, wat heb je nodig?

De technische maximum massa en de toegestane maximum massa staan allebei op het kentekenbewijs. Komt het gewicht van jouw voertuig boven het op het kentekenbewijs vermelde gewicht dan mag je er niet mee op de openbare weg.

Toegestane maximum massa verhogen

Wil je de toegestane maximum massa van jouw aanhanger/caravan verhogen, om bijvoorbeeld zo meer laadvermogen te krijgen, dan zijn er 2 mogelijkheden:

Toegestane maximum massa is hoger dan technische maximum massa

Wil je een toegestane maximum massa die hoger is dan de technische maximum massa? Dan moet je aantonen met een verklaring dat jouw aanhanger/caravan technisch geschikt is voor het gewenste gewicht. Het typeplaatje moet je dan ook vervangen. Je kan de verklaring en een nieuw typeplaatje opvragen bij de importeur/fabrikant van het voertuig. De banden van het voertuig moeten voldoende draagvermogen hebben voor het hogere gewicht. Dit kan je ook navragen bij de fabrikant.

Leestip:  Kampeerwinkels - vind een kampeerwinkel in de buurt

Voldoet jouw aanhanger/caravan aan de voorwaarden dan moet je hem laten keuren bij een RDW-keuringsstation. J kan hiervoor online een keuringsafspraak maken. Kies bij ‘selecteer jouw keuring’ voor de optie: wijziging(en) aan het voertuig.

De RDW beoordeelt bij de keuring of het juiste typeplaatje en de juiste banden op de aanhanger/caravan zitten. De RDW controleert naast de keuring ook de verklaring van de fabrikant. Voor de beoordeling van de verklaring brengt de RDW naast de keuringskosten een extra tarief in rekening. De kosten voor de beoordeling fabrieksverklaring bedragen ongeveer € 197,00. Dit bedrag is een indicatie. Hier is geen standaardtarief voor, het is afhankelijk van de tijd die nodig is voor de beoordeling.

Toegestane maximum massa is gelijk aan of kleiner dan technische maximum massa

Als de toegestane maximum massa van jouw aanhanger/caravan lager of gelijk wordt aan de technische maximum massa, dan hoeft je het voertuig niet te laten keuren. De RDW moet jouw kentekenbewijs wel aanpassen.

Leestip:  Welke brandblusser koop je voor camper of caravan?
Toegestane maximum massa verlagen

Als je de toegestane maximum massa van jouw aanhanger/caravan wilt laten verlagen of terugbrengen naar de oorspronkelijke waarde, hoeft je het voertuig niet te laten keuren. Voor een aanhanger/caravan is het ook mogelijk om de toegestane maximum massa te verlagen naar 750 kg of lager. Het voertuig is dan niet meer kentekenplichtig.

Bron: RDW

 4.2/5 (23)

Wat is je waardering?

1 REACTIE

  1. Hallo wij hebben een Beyerland caravan met een leeg gewicht van 895 kilo nu mag die totaal
    max wegen 1300 kilo.
    Nu willen wij een mover er onder bouwen.
    Kunnen we dan de max kilo verhogen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in