Corona en op vakantie in Nederland

Van de overheid uit adviseren ze om op vakantie te gaan in eigenland. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee want Nederland heeft echt heel veel te bieden. Van de heuvels van Limburg, de prachtige kust en de mooie natuur.

Alleen zitten we nog in een lockdown en zijn er veel regels omtrent Corona. Hieronder vindt je de huidige richtlijnen.

Regels voor reizen in Nederland

Heb je al een vakantie geboekt? Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres. Mijd drukte en reis buiten de spits naar jouw bestemming. Reis ter plekke zo min mogelijk.
Een groep mag bestaan uit maximaal 2 personen. Er geldt een uitzondering voor mensen die op 1 adres wonen. Bekijk altijd de website van de gemeente en veiligheidsregio waar je naartoe gaat. Soms gelden er extra maatregelen in de regio om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Neem mondkapjes mee.

Houd je als reiziger in eigen land aan alle basisregels. Bij klachten blijf je thuis en bel je 0800-1202 om je te laten testen op het coronavirus.

Coronaregels voor vervoer

Welke regels er gelden voor vervoer, hangt ervan af met welk vervoermiddel je reist:

Coronaklachten tijdens de vakantie

Krijg je klachten die passen bij het coronavirus? Dan laat je ‘je’ testen op vakantie.

Op vakantie in hotels, vakantieparken en campings

Als je op vakantie gaat in Nederland, beperk dan tijdens de vakantie jouw reisbewegingen. Let op hotels, vakantieparken en campings houden zich aan de coronamaatregelen. Dat houdt in dat:

eet- en drinkgelegenheden en roomservice in het hotel gesloten zijn voor hotelgasten;
zwembaden, wellness en sauna faciliteiten in het hotel gesloten zijn.

Coronaregels winkels op vakantieparken

Ook voor winkels op campings en vakantieparken geldt dat deze alleen open mogen als zij levensmiddelen (eten en drinken) verkopen. Andere winkels zijn gesloten. De winkels houden zich aan de regels voor winkelen. Wil je winkelen of boodschappen doen? Houdt je dan aan de regels voor winkelen.

Leestip:  Verkiezingsonderzoek 2023: Nederlandse automobilist
Corona en speelplekken voor kinderen

Binnenspeeltuinen op een camping, vakantiepark of hotel zijn dicht.

Groepen in een vakantiehuis

Het is mogelijk om met het eigen gezin of een groep mensen die op hetzelfde adres woont een vakantiehuis te huren. Hier gelden ook de RIVM richtlijnen. Het is dus ook daar niet mogelijk om meer dan 1 persoon te ontvangen.

Vakantie annuleren binnenland

Wil je jouw vakantie annuleren? Als een locatie open is, dan kan de aanbieder in principe de dienst leveren en moet je gewoon betalen. Kan een locatie niet bezocht worden vanwege coronamaatregelen? Dan is het advies om in overleg met de verhuurder tot een goede oplossing te komen. Bijvoorbeeld als je met een groep bent van meer dan 2 personen die niet op hetzelfde adres wonen. Jij en de locatie zijn beiden verantwoordelijk voor de naleving van de coronaregels.

Reisvouchers voor pakketreizen of gekoppelde reisarrangementen

Pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen zijn reizen met meerdere onderdelen, zoals een overnachting met vervoer of met bijvoorbeeld excursies. Deze reizen worden in één keer geboekt. In 2020 konden consumenten die een pakketreis of een gekoppeld reisarrangement hadden geboekt een voucher accepteren van de reisorganisatie als deze reis geannuleerd werd vanwege Covid-19 redenen.

Als je in 2020 een pakketreis of een gekoppeld reisarrangement hebt geboekt voor 2021 en jouw reis wordt vóór 31 maart 2021 geannuleerd vanwege Covid-19 redenen, dan kan de reisorganisatie je nog een voucher aanbieden. Deze voucher is vrijwillig, je hoeft die niet te accepteren. Je behoudt altijd jouw recht op terugbetaling van de reissom binnen 14 dagen. Ontvang je deze voucher vanwege administratieve handelingen pas in april? Dan valt jouw  voucher nog steeds onder de dekking van het garantiefonds en kun je deze gewoon gebruiken.

Leestip:  Jouw plekje op Camping De Boerinn met vroegboekkorting

Als je in 2020 een pakketreis of een gekoppeld reisarrangement hebt geboekt voor 2021 en jouw reis wordt na 31 maart 2021 geannuleerd, dan biedt de reisorganisatie je geen voucher meer aan. De reisorganisatie is verplicht om binnen 14 dagen jouw reissom terug te betalen. Dit gebeurt automatisch, je hoeft hier niets voor te doen.

Voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen die in 2021 geboekt worden, krijgen consumenten geen vouchers meer van de reisorganisaties. Dat betekent dat de reisorganisatie binnen 14 dagen de reissom moet terugbetalen als de pakketreis niet door kan gaan door Covid-19. Dit gebeurt automatisch, je hoeft hier niets voor te doen.

Je hebt in 2020 of 2021 een voucher geaccepteerd en de geldigheid van deze voucher loopt af. Hoe krijg je jouw geld terug?

De reisaanbieder dient je het bedrag dat je hebt betaald voor een pakketreis of gekoppeld reisarrangement binnen 12 maanden na de uitgiftedatum van de voucher terug te betalen. Dit is de waarde die op de voucher staat vermeld. De aanbieder moet dit uit zichzelf doen, je hoeft daar niet om te vragen.
Als je na 12 maanden geen terugbetaling hebt ontvangen, kun je contact opnemen met de reisaanbieder. Mogelijk vraagt de reisaanbieder je om met een voucher een nieuwe pakketreis te boeken. Je kunt dit overwegen: je blijft bij het boeken van een nieuwe pakketreis beschermd bij een eventueel faillissement van de reisaanbieder (je ontvangt de reissom dan van het garantiefonds). Mocht de reis opnieuw worden geannuleerd, dan heb je nog steeds recht op terugbetaling van jouw geld door de reisorganisatie.

Als je geen nieuwe reis boekt en de reisaanbieder gaat niet direct over tot terugbetaling, dan is het verstandig om je binnen 4 maanden na het verlopen van de voucher (dus 16 maanden na uitgifte van de voucher) te melden bij het garantiefonds waar de reisaanbieder bij is aangesloten. Je blijft dan beschermd tegen een eventueel faillissement van de reisaanbieder.

Leestip:  De Bessenhof prettig, ontspannen en naakt recreëren
Terugbetalingsafspraak zonder voucher

Let op! Heb je een terugbetalingsafspraak met de reisaanbieder en heb je geen voucher geaccepteerd dan biedt de garantieregeling van SGR je geen bescherming tegen een faillissement van de reisaanbieder. Lever je de voucher in en boek je een nieuwe pakketreisreis, of heb je nog een openstaande pakketreis? Dan ben je wél via het garantiefonds beschermd tegen een eventueel faillissement van de reisaanbieder. Neem voor meer informatie contact op met het garantiefonds.

Heb je vragen over jouw rechten bij de corona-voucher?
Bezoek de website van het garantiefonds waar de reisorganisatie is aangesloten of ga na wat jouw rechten zijn op de website van ACM Consuwijzer.

Extra maatregelen in veiligheidsregio’s

De voorzitter van de veiligheidsregio kan locaties sluiten. Bijvoorbeeld omdat er gevaar is voor veel corona-besmettingen. Onder die locaties vallen onder meer campings, vakantieparken, hotels, stranden en pretparken.

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te controleren. Nederland bestaat uit 25 veiligheidsregio’s die daar verder invulling aan geven. Burgemeesters kunnen besluiten over situaties binnen hun gemeente.

 5/5 (1)

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in