Compact kamperen op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Wie een rondje maakt op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs ziet als snel dat de kampeermarkt verandert. Kampeermiddelen die klein en licht in gewicht zijn worden steeds populairder. Kampeerders passen hun aankoopgedrag voor bv. een auto niet meer aan op het gewicht van een te trekken caravan. Daarnaast is er een grote groep die meer contact met buiten wil, wanneer ze vakantie vieren. Twee van de redenen dat de vouwwagen, maar ook de daktent grote sprongen in populariteit zien.

Een Mini Countryman voorzien van de iKamper daktent en met een CAMPWERK onroad Economy tenttrailer aan de trekhaak wordt gedemonstreerd op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Op het vouwwagen-activiteitenplein laat CAMPWERK zien hoe je licht en compact kunt kamperen, zonder te hoeven inboeten op comfort en gemak.

Specialist in compact kamperen

Het Duitse CAMPWERK, met een eigen vestiging in Nederland, mag zich inmiddels
specialist op het gebied van compact kamperen noemen. Zij biedt een brede range aan kampeermiddelen die allemaal geënt zijn op kleine auto’s, mobiliteit en gemak. Ivar van der Leij van CAMPWERK Nederland ziet een duidelijke verschuiving in de behoefte van mensen. “Je ziet dat mensen verlangen naar vrijheid, totaal onafhankelijk kunnen rondreizen en kamperen en contact met buiten. Veel luxe is daarbij niet nodig. Wel gemak en comfort! Voor veel mensen is een kleine buscamper als bv. een California een ideaalplaatje. Maar de investering voor aanschaf en onderhoud is groot en de uiteindelijke ruimte en comfort erg beperkt.
Wanneer je de voordelen van een tenttrailer of daktent uitlegt, zien mensen dat ze hun wensen zelfs beter terugvinden in een tenttrailer of daktent. En vaak is de investering een fractie van datgene wat ze in eerste instantie voor ogen hadden, zelfs wanneer je het vergelijkt met het huren van een (bus)camper.

Leestip:  BACKPACKEN - met de nieuwe Cobra tenten van Coleman®

Specialist in compact kamperen

De tenttrailer: de nieuwe generatie vouwwagen

Het kampeermiddel dat een echte opleving beleeft is de vertrouwde vouwwagen. Maar dan in een nieuwe variant. ‘De vouwwagen 2.0 heeft nog steeds de voordelen van de vroegere variant: compact onderweg, licht in gewicht en veel ruimte wanneer je op de plek van bestemming bent. Maar de nieuwe vouwwagens die CAMPWERK bouwt hebben veel meer opzetgemak, slaapcomfort en zijn slimmer, steviger en stoerder gebouwd. We noemen het daarom liever geen vouwwagen meer, maar tenttrailer”, zegt Ivar lachend. Hoe snel je de CAMPWERK tenttrailer uitklapt en weer inklapt kun je zien of zelf doen in hal 11, op het vouwwagen-activiteitenplein.

VouwwagenpleinDe tenttrailers worden door CAMPWERK in verschillende variaties gebouwd. Zo is er een onroad versie tot 750 kg, de onroad versie tot 1.300 kg, waarbij je een laadvermogen tot wel 900 ! kg hebt en is er een offroad versie. Er is de kleine Economy tent en de grotere Family tent die plaats biedt aan een groot gezin.

De tenttrailers van CAMPWERK zijn verder te zien in hal 11 op stand G062 en
de offroad variant op stand B048 in hal 9 bij het offroad plein.

Leestip:  Rent-a-Tent Zoekt actieve senioren voor beheerder
Daktent

Een ander segment binnen de kampeermarkt is die van de daktent. Terwijl dit fenomeen bij iedereen bekend is op een Landrover in Afrika, zie je ze steeds vaker op een Fiat Panda aan de Zeeuwse kust. Want op vrijwel iedere auto past een daktent, volgens van der Leij. Ook hier zie je veel innovatie en nieuwe mogelijkheden. Zo is het merk iKamper een redelijk nieuwe speler op de markt, maar neemt deze stormenderhand de leiding wanneer het over daktentkamperen en slimme kampeeroplossingen gaat. “De iKamper Skycamp 2.0 en de nieuwste X-Cover zijn echt van een ander niveau”, vertelt Ivar. “De Skycamp hardtop daktent is, ondanks zijn compacte buitenmaat, erg groot en daarom geschikt voor het hele gezin. De mogelijkheid om deze daktent te combineren met een grote luifel of ondertent, maken het een tent om in te leven en niet alleen om in te slapen. Bij de X-Cover kan je zelfs je surfboard of fiets bovenop je dak meenemen.” Dat de daktent daadwerkelijk op een kleine auto past, kan je zien op het vouwwagen-activiteitenplein in hal 9, waar er één is gemonteerd op een Mini.

De Ikamper Skycamp 2.0De iKamper Skycamp 2.0 biedt plaats aan het hele gezin.

Daktentfestival

Ivar is tevens initiatiefnemer van het Daktentfestival in Nederland. “Vorig jaar organiseerden we dat voor het eerst. Het idee erachter is om mensen te informeren over daktentkamperen via de gebruikers zelf. Zij kunnen je het beste vertellen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van kamperen op je autodak zijn. We hebben een gelimiteerd aantal van 50 daktenten op de camping. Dit jaar was het festival 3 maanden van tevoren al uitverkocht. En we mochten zo’n 400 nieuwsgierige bezoekers ontvangen uit heel Nederland en België. De daktent is een serieus segment aan het worden binnen de kampeersector”.

Leestip:  Terug naar de natuur in de Darwin tenten van Coleman®

Een impressie van het Daktentfestival Nederland vorig jaar ziet u hier:
https://www.youtube.com/watch?v=qiERHVEDKs0
Inmiddels is er dit jaar met hetzelfde concept ook een daktentfestival in België georganiseerd en komt er in 2020 zelfs een Sloveense variant. Op de stands van CAMPWERK is ook informatie te verkrijgen over het Daktentfestival. Op het vouwwagen-activiteitenplein in hal 11 wordt 2x per dag een demonstratie gegeven hoe je een daktent uitklapt en weer inklapt.

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in