Centrale portaal voor Europese milieuzones

Europese milieuzones, wettelijke toegangsverboden en de invoering van nieuwe milieustickers nemen in Europa toe. Het Europese wegvervoer wordt, vanwege de hogere fijnstof- en stikstofoxidevervuiling in steden en gemeenten, in toenemende mate gekenmerkt door regionale toegangsverboden en milieuzones. Basis voor de maatregelen tegen bedreigingen voor de gezondheid als gevolg van fijnstof en stikstofdioxide is de EU luchtkwaliteitsrichtlijn 2008/50/EG, die van kracht is sinds 11-06-2008.

Europese milieuzones EU landen

Uit deze richtlijn volgen nationale wet- en regelgevingen, die vervolgens ofwel regionaal of nationaal in de betreffende EU landen omgezet worden. Deze worden in het bijzonder toegepast in steden en gemeenten door complexe nationale of lokale bijzondere regels of uitzonderingen.

Green-Zones

Toont daarom voor het beroepsvervoer en het toeristische verkeer in Europa de routes waarop milieuzones in welke landen zijn ingesteld, welke regionale regels en uitzonderingen gelden, welke milieustickers en -vignetten nodig zijn voor toegang tot de desbetreffende milieuzones en hoe deze bij ons te koop zijn, zodat de soms erg hoge geldboetes voor onbevoegd betreden van de milieuzones vermeden kunnen worden.

Leestip:  Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
App

Het alleen aanschaffen van het Franse Crit’Air Ecovignet helpt vaak niet. In veel gevallen is de kennis over welke Crit’Air kleur op het desbetreffende moment in welke ZCR- en ZPA milieuzones mag rijden en op welke dagen en tijdstippen welke voertuigtypen een doorrijverbod hebben. Om deze vragen te kunnen beantwoorden is er een extra service nodig, die bij de aankoop van een Frans Crit’Air Ecovignet door de Green-Zones App gratis beschikbaar wordt gesteld

Boete

Wordt er door de politie of een ander officiële instantie een overtreding waargenomen, dan gelden er soms zeer hoge boetes. Hieronder een overzicht van de geldende geldboetes.

Duitsland – Blauwe Sticker – nog niet vastgelegd
Tsjechië – Milieusticker – 800 tot 1.000 Tsjechische kronen
Frankrijk – Ecovignet Crit’Air – 60 tot 135 euro
Denemarken – EcoSticker – 2.700 tot 2.900 euro
Oostenrijk – Milieusticker – 60 tot 135 euro
De boven aangegeven geldboetes worden vaak met een ‘van-tot’ bedrag aangegeven. Dit is omdat in dit soort gevallen door de nationale overheid een verschil kan worden gemaakt of de boete direct contant betaald kan worden of dat de boete via een administratief proces schriftelijk opgestuurd wordt en vervolgens via een overschrijving betaald moet worden. In het algemeen geldt dat een boete die direct contant betaald wordt de “goedkoopste” variant is.

Leestip:  Boomhutdorp op Boscamping Zwanemeer

Klik hier voor duidelijkheid over Milieuzones in Europa

Nog geen waarderingen

Wat is je waardering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in