Anti muggen middel, deet of muggenlamp?

0

Het muggen seizoen is weer in aantocht. Als je pech hebt dan wordt je op de camping opgewacht door een horde muggen. Er zijn vele anti muggen middelen maar niet alle middelen zijn even effectief. Werkt DEET het beste of toch de anti muggenlamp. Wat is de beste oplossing tegen muggen? Het is dus een kwestie van experimenteren welk anti muggen middel wel of niet werkt.

Muggen zijn actief van april tot en met september. Alleen de vrouwtjes zijn de vervelende steekmuggen. In Nederland komen ruim 30 soorten muggen (bron: RIVM) voor. Het relatief frisse klimaat zorgt er (gelukkig) voor dat exoten zoals de Aziatische tijgermug zich hier nog niet gevestigd hebben.

Een handig hulpmiddel om te zien waar de meeste muggen in Nederland rondhangen is de muggenradar.

Muggen komen af op je adem (kooldioxide) en op de geurstoffen die het lichaam afscheidt. De concentraties van die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan andere.

Een mug kan een mens tot 30 meter afstand lokaliseren. Als ze in de buurt komen dan schakelen ze over op warmtewaarneming om te weten wáár ze precies gaan steken. Misleiding is dan ook jouw belangrijkste wapen. Smeer je in met geuren die onaantrekkelijk zijn voor muggen.

Draag lichte en ruime kleding

Door lichte kleding te dragen wordt de kans dat je gestoken wordt al een heel stuk kleiner.  Muggen hebben een voorkeur voor donkere kleding want die wordt warmer en op donkere oppervlakten zijn ze minder goed zichtbaar. Muggen steken door dunne kleding en sokken heen, hoe ruimer de kleding hoe lastiger voor de mug wordt om bij je huid te komen.

Welke anti muggen middelen werken wel

DEET

Het meest effectieve anti muggen middel is DEET (N.N-diethyl-metatoluamide). Dit is een stof die de geursensoren van de muggen uitschakelt. Daardoor ruiken ze je niet meer (of minder goed) en daarmee verkleint de kans aanzienlijk dat je gestoken wordt.

DEET is in verschillende concentraties te koop als gel, spray of lotion. In Nederland is het in percentages van 10 tot 50 te koop: hoe hoger, des te langer de werking.
Werkingsduur: 30% tot 5,5 uur, 40% tot 8 uur en 50% tot 10 uur.

Nadelen van DEET: Zwangere vrouwen en baby’s jonger dan twee maanden mogen geen DEET gebruiken. Door de ethanol waarin het goedje is opgelost, kan het plastic aantasten en brandt het in wondjes. Kinderen tot 2 jaar mag je alleen insmeren met DEET tot maximaal 30%. DEET mag nooit in je neus, mond of ogen komen. Het is daarom verstandig om de handjes van de kinderen er niet mee in te smeren.

Anti muggen middelen met DEET zijn te koop op: Kampeerwereld.nl, Bol.com en ANWB webwinkel.

Icaridin

Een langdurig werkzaam middel is Icaridin, ook bekend als Picaridin en Saltidin. Icaridin mag in Nederland niet meer verkocht worden.

Anti muggen middelen met Icaridin zijn te koop op de Belgische Care Plus webshop.

Citriodiol

Citriodiol (PMD) is een natuurlijk alternatief voor mensen die geen DEET kunnen of willen gebruiken. Vooral voor zwangere vrouwen, kleine kinderen (vanaf 3maanden) en mensen met een heel gevoelige huid. Werkingsduur: 40% citriodiol houdt muggen, teken en knutten ongeveer 6 uur op afstand. De middelen met ook lemon-eucalyptus als ingrediënt zijn het meest effectief. Het voordeel van Citrodiol ten opzichte van DEET is dat het plastics niet aantast.

Anti muggen middelen met Citrodiol zijn te koop op: Bol.com

Muggenlamp

Een muggenlamp (insectenlamp) verspreidt blauw UV-licht en trekt daarmee de muggen (en ook andere insecten) aan. Zodra de mug tegen het rooster aanvliegt dan wordt hij geëlektrocuteerd. Volgens experts is de muggenlamp een effectief anti muggen middel.

Een groot assortiment aan muggenlampen vind je op: Bol.com

Elektrische vliegenmepper

Door met een elektrische mepper door de ruimte te zwaaien kun je de mug elektrocuteren. Als je raak weet te meppen dan is het heel effectief. 😉

Elektrische vliegenmeppers zijn te koop op: Bol.com

Klamboe

Een klamboe span je over je bed en de muggen weten je gegarandeerd niet te bereiken. Een zeer effectief middel dus.

Klamboe’s zijn te koop op: Bol.com

Welke anti muggen middelen werken minder goed of niet

Citronella (kaarsen, spray en gel)

Citronella is een muggen verjagende stof maar is wat minder effectief. De muggen kunnen worden verjaagd maar moeten dan ook wel weg kunnen. Als je de ruimte hermetisch hebt afgesloten dan kan de mug niet weg en blijft hij tot last. De geur van citronella geeft overigens wel het ultieme vakantie gevoel.

Anti muggen middelen met Citronella zijn te koop op: Kampeerwereld.nl en Bol.com

Geurstekkers

Deze stekkers verspreiden citronella of een soortgelijke stof maar deze zijn weinig effectief.

Geluidstekkers

Deze stekkers verspreiden een ultrasoon geluid waar de muggen niet van zouden houden. Bij diverse tests is niet bewezen dat deze stekker werkt.

Muggenstekkers zijn te koop op: Bol.com

Ventilator/airco

Het is een fabel dat muggen niet tegen tocht/wind kunnen. Ondanks de tocht/wind weten ze je gewoon te vinden en steken ze gewoon door.

Waarom jeukt een muggenbult zo?

Lees ook eens het bijzonder leuk geschreven artikel met de ervaringen van Paul met een muggenallergie.

Lees ook: Last van muggen? Meld het op muggenradar.nl
Lees ook: Tekenbeet, wat doe je en hoe te voorkomen?

4.3/5 (17)

Wij waarderen je mening!

Laatste update:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bevestiging *